OTAK OTAK IKAN TENGGIRI HUNKWE
OTAK OTAK
IKAN TENGGIRI HUNKWE
Bahan:
300 gr daging ikan tenggiri
3 butir bawang putih
1 butir bawang merah
1/2 SDT garam
1/2 SDT gula
1/4 SDT lada
Penyedap jika suka
1 putih telur
50 ml santan kental
1 batang daun bawang
3 SDM muncung hunkwe
Cara membuat:
Campur jadi 1 dan blender halus: Daging ikan, bawang putih, bawang merah, putih telur, santan, lada, garam, lada, penyedap.
Tuang tepung hunkue dan daun bawang, aduk rata menggunakan spatula/sendok.
Buat bulatan adonan dan lekatkan dalam tusuk sate (pakai sarung tangan plastik/olesi tangan dengan minyak supaya tidak lengket)
Kukus sekitar 20 menit dalam kukusan yang sudah panas (olesi loyang dengan minyak).
Panggang otak otak di grill pan teflon sampai kecokelatan.